Inspraak
De Wkkgz regelt het bieden van ‘goede zorg’. Daarom staat er in de wet wat goede zorg precies inhoudt. Met ingang van 1 juli 2023 is de inspraak voor alle zorgprofessionals, dus ook de doktersassistenten, beter geregeld.
De gelegenheid tot het uitoefenen van invloed moet worden geboden aan alle bij de zorgaanbieder werkzame zorgverleners: in dienstverband, als uitzendkracht of met een ander contract. Het moet natuurlijk wel gaan om onderwerpen die te maken hebben met directe zorgverlening en hun vak.
Hoe?
Je gaat dus meer meepraten over je eigen werk. Iedere praktijk of instelling is vrij om de inspraak zelf te organiseren. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld regelmatig overleggen organiseren waarin doktersassistenten en andere zorgprofessionals hun eigen ideeën over de geboden zorg naar voren kunnen brengen. Doktersassistenten hebben vaak goede ideeën om de kwaliteit van zorg te verbeteren, omdat ze veel patiënten zien en vaak als eersten signalen opvangen als er bijvoorbeeld in de organisatie iets mis gaat.
Adviesraden oprichten
In grotere zorginstellingen kan de invloed van zorgprofessionals op het beleid worden geregeld door bijvoorbeeld adviesraden in te stellen. De NVDA ondersteunt doktersassistenten in ziekenhuizen bijvoorbeeld om een PoliPlatform, PolikliniekAssistentenRaad (PAR) of DoktersAssistentenRaad (DAR) binnen een ziekenhuis op te zetten. Wil je hier meer over weten, neem dan contact op met beleidsmedewerker Menkelien Sikkema via vrijwilligers@nvda.nl
Scholingen
Je gaat dus meer meepraten over je werk. De NVDA academie heeft drie scholingen waarin je kunt leren om beter te laten zien waar jij voor staat in je werk en om meer constructief mee te denken en te praten.