Bevolkingsonderzoeken en screeningen
De overheid biedt verschillende screeningen aan in het Nationaal Programma Bevolkingsonderzoek (NPB), Bijvoorbeeld de bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker. Deze maken het mogelijk om ziektes in een vroeg stadium te ontdekken of zelfs te voorkomen.
Vroege detectie van (voorstadia van) kanker kan levensreddend zijn. De bevolkingsonderzoeken leveren in de huidige vorm belangrijke gezondheidswinst op. Daarom heeft de Gezondheidsraad ook geadviseerd deze aan te bieden. Bij de bevolkingsonderzoeken krijgt een grote groep mensen, meestal afhankelijk van de leeftijd, een uitnodiging om deel te nemen zonder dat er gezondheidsklachten zijn. Het onderzoek is er vooral op gericht op het vinden van ziekte, een erfelijke aanleg voor ziekte, of risicofactoren die de kans op ziekte vergroten. De deelname aan bevolkingsonderzoeken is vrijwillig en kosteloos.
Als doktersassistent informeer je genodigden bij vragen en dilemma’s over het bevolkingsonderzoek. Ook geef je samen met de huisarts soms advies en begeleiding bij een ongunstige uitslag die tot vervolgonderzoek leidt. In je praktijk krijg je regelmatig te maken met patiënten die deelnemen aan de bevolkingsonderzoeken naar darm-, borst- en baarmoederhalskanker.