De vertrouwenspersoon - NVDA

De vertrouwenspersoon

Als je op je werk geconfronteerd wordt met agressie-incidenten, ongewenst gedrag en problemen in de samenwerking of conflicten kun je als doktersassistent gebruik maken van een vertrouwenspersoon. Dit kan zonder je werkgever in te lichten.

Wanneer maak je hiervan gebruik? Bijvoorbeeld als jij of je team onveiligheid ervaart in de omgang met agressieve patiënten, of als er sprake is van pesten op de werkvloer of van discriminatie. Je kunt een vertrouwenspersoon ook inschakelen als je de indruk hebt dat iemand in de praktijk middelen gebruikt, of bijvoorbeeld op feestjes uit de school klapt over patiënten.

Kom je er alleen of met je collega’s niet uit, dan is het tijd om een vertrouwenspersoon in te schakelen.

Huisartsenzorg

Omdat niet iedere huisartsenpraktijk of huisartsenpost een vertrouwenspersoon heeft, is er voor deze organisaties een vertrouwenspersoon beschikbaar. Doktersassistenten in de huisartsenzorg kunnen aanspraak maken op maximaal vier uur ondersteuning, begeleiding of advies van een vertrouwenspersoon. Dat geldt ook voor hun collega’s, inclusief de artsen zelf.

De SSFH dekt hiervan de kosten en het is allemaal anoniem. Is er na die vier uur meer zorg nodig, dan krijgt de praktijk een offerte van het Gimd, de instelling voor maatschappelijke dienstverlening.

Ziekenhuizen

In ziekenhuizen is er vaak een eigen vertrouwenspersoon die meestal via het intranet te vinden is.

Contact met vertrouwenspersoon

[besloten]
Werk je in de huisartsenzorg en heb je een vertrouwenspersoon nodig? Je kunt contact opnemen met Ilse Roelands op 06-39341342 of via i.roelands@gimd.nl.

De vertrouwenspersonen werken vanuit Gimd, een landelijke instelling voor maatschappelijke dienstverlening. Gesprekken kunnen plaatsvinden per telefoon, via beeldbellen of live op een van de vele locaties in het land.

Zie ook

[/besloten]

Zie ook