Speciaal voor jou en je leidinggevende: Wet BIG in gewone mensentaal - NVDA

Speciaal voor jou en je leidinggevende: Wet BIG in gewone mensentaal

De Wet BIG heeft onder meer als doel de patiënt te beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen van zorgprofessionals. Wet BIG is taaie stof. Daardoor is het niet altijd even duidelijk welke handelingen je als doktersassistent mag uitvoeren. Speciaal voor jou, je collega’s en leidinggevende heeft de NVDA een uitgebreide uitleg met vragen en antwoorden opgesteld. Denk aan: wat is een voorbehouden handeling? Hoe zit het met risicovolle handelingen? Maar ook: mag de doktersassistent een injectie geven of een venapunctie doen, en zo ja: onder welke voorwaarden?

Zelfstandig bevoegd

In de uitleg nemen we je stap voor stap mee in de Wet BIG. Deze gaat ervan uit dat iedereen geneeskundige en medische handelingen mag uitvoeren, maar niet alle: dat zijn de voorbehouden handelingen. Die mogen alleen worden uitgevoerd door ‘zelfstandig bevoegden’. En door doktersassistenten, op voorwaarde dat ‘zelfstandig bevoegden’ deze handelingen op de juiste manier aan jou overdragen.

Bekwaam

Een belangrijke vraag die je tegenkomt luidt: Wanneer ben je bekwaam? Wist je dat de werkgever beslist of de doktersassistent voldoende bekwaam is om de voorbehouden handelingen uit te voeren?

Nalatigheid

Ook interessant is deze vraag: Wat gebeurt er als de doktersassistent een voorbehouden handeling verricht, terwijl ze dat niet had mogen doen? Dan geldt het civiel recht. Als de gevolgen ernstig zijn en het duidelijk is dat de doktersassistent nalatig was, kan dat reden zijn voor ontslag.

Het hele document vind je hier.

Doe er je voordeel mee.