Sinds 1 juli 2023 is de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) uitgebreid. Hierdoor heb jij inspraak over de invulling van je werk in het ziekenhuis en het verbeteren van de kwaliteit. Benieuwd hoe dat zit? Lees dan verder.
Als belangrijke beslissingen over het werk worden genomen zonder inspraak van de doktersassistent, kan dat voor problemen zorgen. De NVDA kent daar helaas voorbeelden van.
Van geen inspraak …
Zo werd op een polikliniek voor dermatologie bijvoorbeeld besloten dat verpleegkundigen voortaan het zwachtelen van open benen zouden uitvoeren. Dit werd gebracht als een simpele mededeling aan de doktersassistenten op de poli, terwijl zij tot dan toe verantwoordelijk waren voor deze behandeling. Zij hadden geen inspraak in dit besluit.
…naar zeggenschap in het ziekenhuis
Gelukkig is daar verandering in gekomen met de uitbreiding van de Wkkgz. Hoe de inspraak is geregeld, zal per ziekenhuis verschillen. Sietsche van Gunst van de NVDA benadrukt dat jij de wet aan jouw kant hebt: ‘Trek aan de bel en maak gebruik van je recht op inspraak.’
Hoe doe je dat?
Vraag gerust aan je leidinggevende waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt. Benoem knelpunten en wijs daarbij vooral op de kwaliteit van de zorg. Jij bent een medisch professional, medeverantwoordelijk voor het medisch-inhoudelijke, patiëntvriendelijke, organisatorische en bedrijfseconomische succes van de poli of afdeling.
Scholing
De NVDA academie biedt verschillende cursussen aan die helpen om je werk beter te doen en effectiever mee te praten. Meer informatie hier.