Volgens de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving dreigt het Nederlandse zorgstelsel vast te lopen. Dat levert risico’s op. De NVDA herkent dit beeld voor doktersassistenten met onder andere de werkdruk, de administratie en vinkjes zetten en patiënten die niet meer zo goed bij de zorg kunnen komen die ze nodig hebben.
De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) schrijft in het adviesrapport Met de stroom mee: ‘Het Nederlandse zorgstelsel piept en kraakt en is aan groot onderhoud toe. Steeds meer burgers krijgen nu niet de zorg waar ze volgens de wet recht op hebben. Dat is een groot risico voor hun gezondheid op langere termijn.’
De toegankelijkheid van de zorg gaat steeds verder achteruit. Zo stijgt het aantal huisartsenpraktijken dat geen patiënten meer aanneemt en zijn spoedeisende hulpen vaker tijdelijk gesloten. In de ggz zijn de wachttijden sterk toegenomen, vooral voor de gespecialiseerde ggz. Zowel burgers als de zorgsector stellen dat „de grens bereikt is en het zo niet langer kan”, schrijft de RVS, een belangrijk adviesorgaan voor regering en parlement. Raadsvoorzitter Jet Bussemaker zegt in een mondelinge toelichting: „Op papier hebben we goede en toegankelijke zorg, in de praktijk niet meer. We moeten voorkomen dat we straks echt helemaal vastlopen.”
Bron: NRC.
Zie ook
- Gehele bericht: Adviesorgaan waarschuwt kabinet: grens aan het zorgstelsel is bereikt (NRC.nl)
- Downloads Rapport ‘Met de stroom mee’en infograhic ‘3 transities’ (raadrvs.nl)
- NVDA-pagina Het beroep
- Goed voor elkaar: plezier houden in je werk