Pauze vaccineren en doktersassistenten - NVDA

Pauze vaccineren en doktersassistenten

Ook de NVDA heeft bericht gekregen dat het vaccineren met het COVID-19-vaccin van AstraZeneca per direct gepauzeerd wordt. Een besluit uit voorzorg, aldus het ministerie van VWS.

Dit heeft gevolgen voor het inenten van patiënten, maar ook voor het personeel van praktijken dat door de GGD met AstraZeneca zou worden ingeënt.

Waarom een pauze?

Het besluit van het ministerie is op basis van advies van de medicijnautoriteit CBG. Directe aanleiding voor het advies van het CBG is nieuwe informatie uit Denemarken en Zweden die dit weekend beschikbaar is gekomen. Het gaat om andere klachten dan de eerdere bekende trombosegevallen na vaccinatie, waarop het CBG zich voor dit weekeinde baseerde. De pauzering duurt vooralsnog (!) twee weken (tot en met zondag 28 maart).

Wat betekent dit voor de huisartsenpraktijken en hun personeel?

Alle praktijken die vaccinatie-afspraken met AstraZeneca hebben staan, moeten die afspraken met patiënten afzeggen. Zeker zo belangrijk is het gegeven dat praktijkpersoneel dat door de GGD zou worden gevaccineerd met AstraZeneca, (via SMS) een annulering van die afspraak ontvangen van de betreffende GGD. De GGD heeft geen mogelijkheid hen met een ander vaccin in te enten.

Speciaal nummer bij het RIVM en patiënteninformatie

Voor zorgprofessionals met uitvoeringsvragen over de COVID-19-vaccinatie is bij het RIVM een speciaal telefoonnummer ingesteld: 088-678 8900. Patiënten die meer informatie zoeken, kunnen jullie verwijzen naar www.coronavaccinatie.nl, of zij kunnen bellen met het landelijk publieksinformatienummer van de overheid: 0800 – 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur).

Patiënten met ziekteverschijnselen!

Het CBG adviseert mensen om direct contact op te nemen met de huisartsenpraktijk als zij na een prik met het AstraZeneca-coronavaccin na drie dagen weer ziekteverschijnselen krijgen met daarbij onverwachte en/of onbekende klachten, en/of grotere of kleinere blauwe vlekjes (puntbloedingen) in de huid heeft. De NHG-praktijkhandleiding geeft antwoord op de vraag wat de praktijk vervolgens kan doen.

Zie ook