De onderhandelingen over een nieuwe cao voor medewerkers van de universitair medische centra (UMC’s) zitten al maanden muurvast. Margriet Schneider, voorzitter van de Nederlandse Federatie van UMC’s (NFU), doet in een brief een beroep op de minister voor Medische Zorg om een weg uit de impasse te zoeken.
De vakbonden, waaronder de NVDA en werkgevers, zijn al sinds november vorig jaar in onderhandeling over een nieuwe cao voor de 67 duizend medewerkers van de acht academische ziekenhuizen. Dat is een moeizaam proces en de oude cao is ruimschoots verlopen (1 januari).
De inzet van een bemiddelaar leverde geen resultaat op en in juni werd duidelijk dat de onderhandelingen muurvast zaten. De grootste vakbond FNV dreigde met stakingen, maar de UMC’s houden vol dat ze simpelweg het geld niet hebben om aan de gestelde salariseis te kunnen voldoen.
3 procent
De vakbonden willen voor al het personeel een loonsverhoging van 3 procent. Die komt volgens de NFU bovenop inhoudelijke verbeteringen, die ook geld kosten. Volgens de NFU is het allemaal bij elkaar financieel niet haalbaar. ‘Dat onze medewerkers een goede cao verdienen met een passende beloning en aantrekkelijke arbeidsomstandigheden, staat voor ons buiten kijf’, schrijft Schneider nu ook aan de minister. ‘Daar hebben zij recht op, altijd, en zeker nu, gezien hun enorme inspanningen tijdens de covid-19 pandemie en de ongewisse periode van inhaalzorg die voor ons ligt. Echter: onze financiële ruimte is zeer beperkt.’
Wachten op extra financiële ruimte onacceptabel
Schneider wijst erop dat de UMC’s aan handen en voeten gebonden zijn door het hoofdlijnenakkoord voor de medische specialistische zorg. In het bestuurlijke akkoord is afgesproken dat ziekenhuizen hun groei moeten beperken tot nul procent in 2022.
Het wachten op extra financiële ruimte van het kabinet is onacceptabel voor de NVDA en de andere vakbonden. Er staan zorgprofessionals grote uitdagingen te wachten op het gebied van inhaalzorg en mogelijke coronazorg in het najaar. Zorgprofessionals willen erkenning en waardering voor de inzet van de werkzaamheden in de UMC’s.
De NVDA vindt het onbegrijpelijk dat UMC-medewerkers nog altijd met lege handen staan. Laat de politiek snel voor een structurele oplossing zorgen!
Zie ook