Ouderen worden sneller en erger ziek door pneumokokken. Zij kunnen een ernstige ziekte krijgen zoals longontsteking. Daarom krijgt iedereen die geboren is tussen 1941 en 1947 in het najaar van 2020 een uitnodiging van de huisarts voor een gratis pneumokokkenprik.
Wat zijn pneumokokken en hoe kun je er ziek van worden?
Pneumokokken zijn bacteriën. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder er ziek van te zijn. Oudere mensen kunnen er erg ziek van worden, omdat zij minder weerstand hebben. Jaarlijks worden ongeveer 6.000 mensen van 60 jaar en ouder opgenomen in het ziekenhuis. Van hen overlijden ongeveer 900 personen. De meest voorkomende pneumokokkenziekte bij ouderen is een (ernstige) longontsteking. Maar je kan er ook een bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking van krijgen.
Pneumokokkenprik voor ouderen
De Gezondheidsraad heeft in 2018 geadviseerd om volwassenen van 60 tot 80 jaar te vaccineren tegen pneumokokken. Met een pneumokokkenprik wordt deze kwetsbare groep beter beschermd en minder snel ziek door pneumokokken. Op basis van recent advies van de Gezondheidsraad en de beschikbare vaccins wordt iedereen die geboren is tussen 1941 en 1947 dit najaar uitgenodigd voor vaccinatie.
Voor de griepprik en de pneumokokkenprik worden voor een deel dezelfde mensen uitgenodigd. Als iemand beide prikken wil, worden de prikken meestal tegelijk gegeven.
De beste bescherming tegen pneumokokken
De pneumokokkenprik voor ouderen beschermt tegen de meest voorkomende pneumokokken bij deze groep. Van de 6.000 mensen van 60 jaar en ouder die jaarlijks worden opgenomen in het ziekenhuis, kan de pneumokokkenprik 800 opnames en 120 sterfgevallen per jaar voorkomen.