Met de nieuwe Zorgstandaard is het voor zorgverleners, ook doktersassistenten, nog belangrijker om samen met de patiënt het roken aan te pakken.
In de nieuwe Zorgstandaard Tabaksverslaving is tabaksverslaving een aandoening op zich die leidt tot andere aandoeningen. Rokers heten hierin ‘patiënten’. Dat stond niet in vorige richtlijnen.
In de Zorgstandaard is een programmatische aanpak door multidisciplinair samenwerkende zorgverleners belangrijk. Ook doktersassistenten geven adviezen om te stoppen. Als ze zelf de rokers niet begeleiden om te stoppen, verwijzen ze door naar een zorgverlener die daarvoor is opgeleid. De NVDA ondersteunt het belang van deze richtlijn.
Wat kunnen doktersassistenten doen?
Volgens de Zorgstandaard Tabaksverslaving kunnen zorgverleners, ook doktersassistenten, adviseren, motiveren en begeleiden. Doktersassistenten kunnen rokers adviseren om te stoppen en voorlichting geven. Als ze niet zelf patiënten begeleiden om te stoppen, verwijzen ze door naar een zorgverlener die dat wél doet.
Wil jij weten hoe je binnen jouw dagelijkse werkzaamheden, waardevol kunt zijn om patiënten hierin professioneel te helpen? Linda de Boer-Hendriks, Aesculaap Medische Assistentie, heeft in samenwerking met NVDA Academie hiervoor de scholing ‘Slim naar rookvrije patiënten’ ontwikkeld. Zij is stoppen met roken-coach/ doktersassistent en lid van NVDA, en heeft in de Zorgstandaard Tabaksverslaving een adviserende taak gehad.
Roken schadelijk
Roken is erg schadelijk voor de gezondheid. Het veroorzaakt aandoeningen als COPD, kanker, hart- en vaataandoeningen.
Enkele cijfers:
- Jaarlijks sterven ongeveer 19.000 mensen aan tabak-gerelateerde aandoeningen.
- Ongeveer 23% van de volwassen Nederlanders rookt tabak.
- Zware rokers (meer dan 20 sigaretten per dag) die levenslang blijven roken hebben een kans van 23% om voor hun 65ste jaar te overlijden, zij verliezen gemiddeld dertien levensjaren.
Stoppen op elke leeftijd zinvol
Stoppen met roken is erg belangrijk, niet alleen voor mensen met lichamelijke of psychische aandoeningen, maar voor iedere roker. Ook bijvoorbeeld voor aanstaande/jonge ouders, in het belang van de gezondheid van hun kind. Een kind dat opgroeit in een rookvrij gezin, heeft vele malen minder kans om later zelf te gaan roken. Op iedere leeftijd is stoppen zinvol.
Stoppen kan een deel van de door roken aangerichte schade en vroegtijdige sterfte voorkomen.
- Een roker die stopt op de leeftijd van 25 – 34 jaar heeft overlevingskansen die vergelijkbaar zijn met die van niet-rokers.
- Een roker die stopt op zijn 40ste wint negen jaar.
- Een roker die stopt op zijn 50ste wint zes levensjaren.
- Een roker die stopt na zijn 60ste voorkomt een deel van de door roken veroorzaakte vroegtijdige sterfte.
Niet gemakkelijk
Stoppen met roken is niet gemakkelijk. Roken is een verslaving en patiënten die willen stoppen, krijgen te maken met ontwenningsverschijnselen, de gevolgen van (langdurige) psychische afhankelijkheid, sterke craving en de kans op terugval.
Meer informatie