Amy Weststrate is jurylid tijdens de finale van de Skills, het Nederlands Kampioenschap voor beroepen. Tijdens deze vakwedstrijden strijden ook doktersassistenten in opleiding om de beste te zijn. Amy: ‘Ik vind het tof dat er zulke wedstrijden zijn. Leuk om het beroep doktersassistent en de NVDA te mogen vertegenwoordigen!’
Amy werkt zo’n 8 jaar als doktersassistent, nu in het ziekenhuis op de poli chirurgie in het Adrz in Goes. Ze heeft ook de opleiding poliklinisch operatiekamermedewerker gevolgd en start in september met een vaatopleiding.
Leren
Amy vindt de Skills een mooie gelegenheid om jezelf en het beroep doktersassistent te promoten: ‘Laat zien wat je kunt! Een doktersassistent is niet zomaar iemand die achter haar bureau zit en de telefoon opneemt. Het is zoveel meer; je hebt mensenkennis nodig, geduld en je moet kunnen luisteren én doorvragen. Dit alles afgewisseld met medisch technisch handelen maakt het uitdagend.
Tijdens de Skills kun je dit mooi oefenen. Want dit soort dingen leer je niet op school. Net zoals met je rijbewijs leer je het beroep pas echt ná je diploma, in de praktijk. En tijdens je werk vind ik het belangrijk dat je altijd blijft doorleren: je moet je kennis bijhouden en ook andere dingen doen, anders wordt het toch maar saai?’
Opdrachten
Amy: ‘De kandidaten moeten in de Skills-finale een drainverband aanleggen, een vasectomie assisteren (klaarleggen) een CRP-test voor een infectie prikken bij een Engelse patiënt, voorlichting geven om te stoppen met roken en ze moeten een tensie meten. Het is een finale, dus het mag natuurlijk niet te makkelijk zijn!
Ik ben geen lief jurylid. Ik vertegenwoordig het beroep doktersassistent en de NVDA: ik ga voor kwaliteit!
Opletten
‘Ik ben geen lief jurylid’, vertelt Amy, ‘Ik vertegenwoordig het beroep doktersassistent en de NVDA: ik ga voor kwaliteit! Ik ga vooral letten op de steriliteit bij de vasectomie en ik verwacht dat een doktersassistent gastvrij en klantvriendelijk is naar de patiënt. Je moet goed luisteren om beter te kunnen helpen en je kunnen inleven. Je moet zeker niet te snel een conclusie trekken.
De kandidaten moeten zich verplaatsen in de patiënt om beter te kunnen helpen. Bij het drainverband bijvoorbeeld, moeten ze de pijn van de patiënt in de gaten houden en vooral hoe de patiënt er mee omgaat.
Daarnaast moet je de omgeving in de gaten houden. Stel dat er iemand als begeleiding met de patiënt mee die er niet tegen kan en lijkbleek wordt. Dan hoort een doktersassistent ervoor te zorgen dat deze persoon even naar de wachtkamer gaat.
Tot slot let ik uiteraard ook op het niveau van Engels van de kandidaten!’
Tips
Als tips voor jonge doktersassistenten heeft Amy dat je dichtbij jezelf blijft: ‘Leef je ook in en zorg dat je er voor de patiënt bent. Luister en verplaats je in de patiënt om hem of haar beter te begrijpen. Agressie van een patiënt bijvoorbeeld heeft soms een reden. Als je dat weg kunt nemen, dan gaat het een stuk gemakkelijker.
En als een patiënt in paniek belt, helpt het goed als je hem of haar even laat langskomen. Dan kun je de patiënt geruststellen en zelf even een verbandje vervangen of een pleister op de wond doen. Vooral oudere mensen waarderen die aandacht enorm!’
Zie ook