Jonge talenten begeleiden: investeren in de toekomst - NVDA

Jonge talenten begeleiden: investeren in de toekomst

Misschien begeleid je af en toe stagiaires. Dit is niet alleen waardevol voor de stagiaire, maar ook voor jou en het vak zelf. Hoe zorg je ervoor dat de samenwerking succesvol verloopt? Wat levert het je op? En hoe ga je om met uitdagingen? In de eerste aflevering van seizoen twee van onze podcastserie Is er ook een doktersassistent in de zaal? gaan we hierover in gesprek met Maureen, Simone en Menkelien.

Het opleiden van stagiaires gaat verder dan het aanleren van handelingen. Het is een kans om jonge talenten enthousiast te maken voor het vak. Maureen, doktersassistent en stagebegeleider in een dorpspraktijk, vindt het geweldig om haar passie te delen met de volgende generatie. Simone werkt als doktersassistent en werkbegeleider op de poli dermatologie in Tergooi MC in Hilversum. Ze ziet stagiaires groeien van onzeker naar zelfverzekerd.

Een stagiaire begeleiden is geen eenrichtingsverkeer. Door de vragen die stagiaires stellen, denk je bewuster na over je eigen werkwijze. Waarom doe je dingen zoals je ze doet? Kan het misschien efficiënter of beter? Dit leerproces werkt dus twee kanten op.

Uitdagingen en voordelen

Het kost tijd om een stagiaire te begeleiden, en dat voelt voor veel doktersassistentes als een extra belasting. Maar op termijn kan een goed ingewerkte stagiaire juist werk uit handen nemen. Bovendien geeft het veel voldoening om iemand te zien groeien. En als een stagiaire niet helemaal aan de verwachtingen voldoet? Dan is het belangrijk om samen te kijken naar de beste aanpak en de juiste begeleiding.

De generatiebril

NVDA-beleidsmedewerker Menkelien legt uit dat het regelmatig voorkomt dat er vijf verschillende generaties op de werkvloer zijn. Dat kan soms tot misverstanden leiden. Door met een open blik naar de jongere generatie te kijken en rekening te houden met hun ontwikkelingsfase, kun je als begeleider beter aansluiten bij hun behoeften en hen optimaal ondersteunen

Praktische tips voor begeleiders en stagiaires

Wil je stagiaires optimaal begeleiden? Dit zijn enkele praktische tips:

  • Wees nieuwsgierig: stel vragen en toon interesse in de stagiaire.
  • Houd taken klein: geef duidelijke opdrachten die behapbaar zijn.
  • Stimuleer communicatie: moedig de stagiaire aan om vragen te stellen en feedback te geven.

Voor stagiaires is enthousiasme en een open houding belangrijk. Hoe meer inzet en leergierigheid, hoe meer ze uit hun stage halen.

De toekomst van het vak begint bij jou

De doktersassistenten in de podcast roepen op om open te staan voor het begeleiden van stagiaires. Het is een kans om je eigen kennis en ervaring door te geven en tegelijkertijd zelf te leren en je verder te ontwikkelen. Denk eens terug aan je eigen stage: wie maakte het verschil voor jou? Nu is het jouw kans om dat verschil te maken voor de nieuwe generatie. Door jonge talenten te begeleiden, draag je bij aan de toekomst en de kwaliteit van de zorg.

Ben je benieuwd naar de persoonlijke anekdotes, de concrete voorbeelden en de vele andere inzichten die in de podcast aan bod komen? Luister dan de volledige podcastaflevering via je favoriete podcast app. Laat daar ook zeker je reactie achter en deel je eigen ervaringen met het begeleiden van stagiaires of je herinneringen aan je eigen stage!

Beluister hier volledige podcastaflevering:

 

Nieuwsgierig naar hoe onze gasten hun stagetijd hebben ervaren?

In deze video vertellen ze je er meer over: