Woensdag 26 januari om 20.00 faciliteren de LHV, het NHG en het RIVM in samenwerking met MedischeScholing.nl weer een gratis, geaccrediteerd COVID-webinar voor zorgprofessionals. Thema’s zijn de omikronvariant, anti-virale medicatie en thuisbehandeling.
De audio van het webinar komt een dag later gratis beschikbaar op de app Medicast. De podcast is niet geaccrediteerd.
Praktische informatie
- Wanneer: woensdag 26 januari 2022 van 20.00 – 21.15 uur
- Duur: 1 uur en 15 minuten
- Accreditatie: 1 punt voor de volgende commissies: ABAN, VSR, Kwaliteitsregister V&V, KABIZ, LV POHGGZ, NAPA, NVVPO, NVVPM, OA/ZA
- Aan het einde van het webinar moeten inhoudelijke accreditatievragen beantwoord worden, u moet minimaal 70% van de vragen goed beantwoorden om het accreditatiepunt te ontvangen. De accreditatievragen sluiten op 14 februari om 18.00 uur. On demand terugkijken en accreditatie ontvangen kan dus tot en met 14 februari, daarna is alleen de video nog beschikbaar. De accreditatiepunten worden in de maand maart verwerkt door de LHV.
- Accreditatie buiten ABAN: certificaat van deelname online te downloaden nadat de vragen zijn ingevuld.
Onderwerpen
- Omikronvariant: laatste virologische en klinische inzichten.
- Antivirale medicatie
- Thuisbehandeling
1. COVID-19 omikronvariant
Met meer dan 200.000 positieve testuitslagen in een week, telden de maanden november en december het hoogste aantal positieve tests sinds het begin van de pandemie (1,2). Wat kunnen we van de omikronvariant verwachten? De virologie, epidemiologie, symptomatologie, behandeling en eventuele orgaan- en lange termijnschade wordt aan de hand van de laatste studies besproken. Verloopt het genezingsproces vergelijkbaar met andere varianten, zijn patiënten meer zuurstofbehoeftig en is er orgaanschade?
Het webinar is praktijkgericht zodat je erna de antwoorden kent op veelvoorkomende vragen die je kunt verwachten in de spreekkamer.
2. Antivirale medicatie
Welke antivirale medicatie tegen COVID-19 komt er op de markt en wat kunnen we hiervan verwachten in de behandeling in de eerste- en tweedelijnszorg? Welke studies lopen op dit moment en wat is het verwachte ‘Number needed to treat’ in relatie tot de kosten? We proberen je tijdens dit item op de hoogte te stellen van de laatste ontwikkelingen zodat je beter voorbereid bent op vragen van patiënten.
3. Thuisbehandeling
Er wordt gezocht naar oplossingen op de lange termijn om de druk op ziekenhuizen te verlagen, zodat reguliere zorg daar doorgang kan vinden. Thuisbehandeling is daar één van. Wat zijn de mogelijkheden van thuisbehandeling bij COVID-19 t.a.v. herstelzorg? Onder welke omstandigheden is het mogelijk om mensen eerder naar huis te sturen en welke invloed heeft dit op het herstel? We bespreken een voorbeeld van hoe de eerste- en tweedelijns zorgprofessionals als één team samenwerken rondom de thuisbehandeling van COVID-19.
Zie ook