Vandaag heeft de NVDA in een persbericht het onbegrip uitgesproken over het vaccinatieschema in het akkoord tussen huisartsen en het ministerie. Dat komt er op neer dat doktersassistenten pas half februari voor vaccinatie in aanmerking komen er vanuit gaande dat het AstraZeneca-vaccin dan ook beschikbaar is. Geen voorrang dus zoals de huisartsen, onbegrijpelijk!
Wij zijn in contact met Kamerleden en het ministerie van VWS om hier, hoe lastig ook, nog verandering in te krijgen. In de brief die de minister vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd schrijft hij het volgende:
Vaccinatie huisartsen en hun zorgverlenende medewerkers in de huisartsenspoedzorg COVID-19
In eerdere Kamerbrieven (4 januari jl. en 12 januari jl.) heb ik aangegeven dat de huisartsen en medewerkers uit hun praktijk die in direct contact staan met patiënten snel de mogelijkheid krijgen zich te laten vaccineren. De afspraak was dat de huisartsen zichzelf mogen vaccineren, zodra zij zelf starten met het vaccineren van de aangewezen doelgroep. Het deel van de huisartsen dat 25 januari start met de vaccinatie bij kleinschalige woonvormen voor ouderen en mensen met een verstandelijke beperking, mag dus volgens deze afspraak ook zichzelf vaccineren.Vanwege de snelle opkomst van de Britse variant van het virus heb ik ervoor gekozen om, in aanvulling op de huisartsen die gaan vaccineren in kleinschalige woonvormen, ook alle huisartsen en het personeel betrokken bij directe COVID-spoedzorg versneld uit te nodigen voor vaccinatie. Zij kunnen zich laten vaccineren met het vaccin van Moderna. Met de prognoses van mogelijk stijgende besmettingen en de druk die dit geeft op de directe COVID-spoedzorg, is het van groot belang dat de huisartsenspoedzorg overeind blijft. De huisartsen hebben immers een belangrijke rol in de bestrijding van de COVID-19 pandemie, zowel bij de zorgverlening aan patiënten als in de uitvoering van de vaccinatiestrategie. Naar verwachting kunnen alle 15.000 huisartsen en medewerkers die een cruciale functie invullen in de directe COVID-spoedzorg de komende twee weken gevaccineerd worden.
Wij proberen via het ministerie zo snel mogelijk duidelijk te krijgen hoe de passages “personeel betrokken bij directe Covid-Spoedzorg en cruciale functie” uitgelegd moeten worden. Vallen doktersassistenten in de dagpraktijk hieronder en triagisten die fysiek patiëntencontact hebben op de post? De NVDA vindt van wel! En wat vindt het ministerie directe Covid-Spoedzorg?
Wij horen van meerdere kanten dat in de huisartsenspoedzorg triagisten die fysiek patiëntencontact hebben, ondanks de afspraak, buiten de regeling worden gehouden en dus niet met voorrang gevaccineerd worden.
De praktijk en de brief van minister sluiten niet op elkaar aan!
Zie ook
[su_posts template=”templates/list-loop.php” posts_per_page=”-1″ post_type=”nieuws” taxonomy=”nieuws-tag” tax_term=”8604″ order=”desc”]