Vanaf 1 juli zet Bevolkingsonderzoek Nederland de zelfafnameset (ZAS) in het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker breder in. Vrouwen kiezen nu zelf hoe ze mee willen doen: met een uitstrijkje of een zelfafnameset.
Voor een uitstrijkje maken ze een afspraak bij de huisartspraktijk. Een zelfafnameset kunnen ze aanvragen bij Bevolkingsonderzoek Nederland.
Makkelijker meedoen
Door de zelfafnameset breder aan te bieden wordt het voor mensen makkelijker om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Hiermee hopen het RIVM en Bevolkingsonderzoek Nederland de drempel voor deelname te verlagen en mensen met een deelname-intentie aan te zetten van passief naar actief gedrag. Tot voorheen werd de zelfafnameset alleen aangeboden aan mensen die een uitstrijkje vervelend vonden. Dat is nu veranderd. Mensen kiezen vanaf nu zelf hoe ze mee willen doen: een uitstrijkje of een zelfafnameset.
Veranderingen
De veranderingen door de bredere inzet van de zelfafnameset in het uitnodigingsproces:
- Gelijkwaardig aanbod uitstrijkje-zelfafnameset
Deelname met een uitstrijkje of een zelfafnameset worden als gelijkwaardige opties in de uitnodiging gepresenteerd. Mensen kunnen dus zelf een keuze maken voor de manier van deelnemen. Voor een uitstrijkje maakt iemand een afspraak bij de huisartspraktijk. Een zelfafnameset kan aangevraagd worden bij Bevolkingsonderzoek Nederland. - Zelfafnameset automatisch naar non-respondenten
Mensen die niet deelnemen en zich ook niet afmelden, ontvangen na twaalf weken een herinneringsbrief met direct daarbij een zelfafnameset. - Zelfafnameset automatisch naar 30-jarigen
Dertigjarigen – die voor het eerst worden uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker – ontvangen direct bij de uitnodiging een zelfafnameset. Op de uitnodigingsbrief zitten ook barcodestickers, zodat de ze zelf een keuze kunnen maken voor een uitstrijkje of een zelfafnameset.
Proces bvo baarmoederhalskanker
Informatiepakket
Eind juni ontvangen alle huisartspraktijken een informatiepakket met daarin een voorbeeld van de zelfafnameset. Heeft u deze niet ontvangen? Neem dan contact op met Bevolkingsonderzoek Nederland.
Screeningslaboratoria en afnamematerialen
Vanaf 1 juli werkt Bevolkingsonderzoek Nederland met drie screeningslaboratoria. Net als in het huidig proces is het screeningslaboratorium verantwoordelijk voor de levering van afnamematerialen bij de huisartspraktijk en de logistiek van het lichaamsmateriaal naar het laboratorium. De afnamematerialen voor het bevolkingsonderzoek blijven hetzelfde.
Ook al overgestapt naar het digitaal laboratoriumformulier?
De leveranciers ZorgDomein en VIPLive bieden het digitale laboratoriumformulier kosteloos aan. Staat jouw praktijk al geregistreerd in het huisartsportaal? Dan kun je hier direct mee aan de slag.
Staat jouw praktijk nog niet geregistreerd in het huisartsportaal? Neem dan contact op met helpdesk@bevolkingsonderzoeknederland.nl.
Met de overstap naar een digitaal laboratoriumformulier is het logistieke proces eenvoudiger, sneller en minder foutgevoelig. En maken we het proces voor de screeningslaboratoria een stuk efficiënter. Je hoeft alleen nog maar het uitstrijkpotje op te sturen.
De papieren laboratoriumformulieren zijn nog tot eind 2023 te gebruiken.
Meer informatie
- www.bevolkingsonderzoeknederland.nl
- Animatie proces van het Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
- NVDA-pagina bevolkingsonderzoeken
- Scholingen Cervixscreening (basis, vervolg, e-learnings)