De NVDA is bang dat door patiëntenstops lang niet iedereen een huisarts kan krijgen. In de nabije toekomst al! Laat staan dat iedere Nederlander een huisarts heeft die binnen een kwartier bij spoed bij de patiënt kan zijn.
De NVDA doet er alles aan om in overleg met de politiek en organisaties als LHV en SSFH om dit zwarte scenario te voorkomen. Zoals door meer stageplaatsen, een beter imago van het beroep doktersassistent en taakdifferentiatie.
Tekorten
De komende jaren zie je overal tekorten aan doktersassistenten en als je het over huisartsen hebt gaan de meeste tekorten zich voordoen in Drenthe, Friesland, Zeeland en de Achterhoek. De oorzaken zijn divers. Als artsen jong zijn, is het praktijkhouderschap iets dat ze in het begin van hun carrière minder ambiëren. Artsen vinden de balans tussen werk en privé heel belangrijk. Jonge huisartsen vertonen ook uitstelgedrag, maar veel praktijkhouders willen nu hun praktijk overdoen, maar staan nu in de wacht.
In absolute zin zien we in de toekomst te weinig huisartsen en doktersassistenten. De NVDA maakt zich hier ernstige zorgen over.
Kleine gemeenten verstoken
In Barger-Compascuum zijn de dorpsbewoners vorige week voorgesteld aan twee waarnemend huisartsen, die op het laatste moment bereid zijn gevonden om minimaal een jaar hun werk in het dorp uit te oefenen. Even leek het erop dat de kleine gemeente verstoken zou blijven van huisartsenzorg, nadat de voormalig huisarts Van der Wal eind vorig jaar aangaf met pensioen te willen gaan.
We moeten de komende tijd niet verbaasd zijn als we dit soort berichten ook in andere delen van Nederland gaan horen. Helaas!
Doktersassistent als constante factor
Een betrokken huisartsenorganisatie die de waarnemers levert, is er druk mee geweest en heeft ook ideeën over de opvolging. Zij zijn blij met de waarnemers, maar het liefst ziet zij een arts die de praktijk overneemt, zodat de continuïteit wordt gewaarborgd, ook organisatorisch. Een opvatting waar de NVDA het alleen maar mee eens kan zijn. Nu is, door de vele waarnemers, de doktersassistent vaak de enige constante factor.
Recent heeft Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg factsheets uitgebracht met zicht op de regionale capaciteit en vraag en arbeidsmarktvraagstukken in de huisartsenzorg. Daaruit blijkt dat er huisartsentekorten in bepaalde regio’s aan komen en daarnaast stellen (jonge) huisartsen het beginnen van een eigen praktijk vaker uit. Dus het verhaal van Barger-Compascuum past in dit beeld.
Zie ook