Diploma noodzakelijk?
In Nederland bestaat de vreemde situatie dat er niet beslist een diploma van een erkende opleiding nodig is om als doktersassistent te mogen werken. Het beroep kent geen titelbescherming, helaas! Ook de NVDA vindt dat een ongewenste situatie en dat proberen we te veranderen.
Werkgever zijn er volgens de Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de Zorg (kkgz) voor verantwoordelijk om kwalitatief goede medewerkers aan te nemen. Het hangt van de werkgever af of hij/zij een ongediplomeerde doktersassistent wil aannemen.
Je moet volgens de Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG) bevoegd en bekwaam zijn om als doktersassistent te mogen werken. Je werkgever beoordeelt of je bevoegd en bekwaam bent. Als je een erkend diploma doktersassistent hebt, weet een mogelijke werkgever beter wat hij/zij van je kan vragen.
Opleidingen voor zij-instromers
De opleiding tot doktersassistent is een mbo-4-opleiding. Er zijn drie opleidingsmogelijkheden:
- Beroepsopleidende leerweg (BOL). In deze variant studeert de student het grootste deel van de tijd met daarnaast een stage in de praktijk.
- Beroepsbegeleidende leerweg (BBL). In deze opleidingsvariant heeft de student een baan met daarnaast een studie.
- De Derde Leerweg. In deze mbo-opleiding is er geen urennorm, zodat er een verkorte opleiding mogelijk is. Vaak aangeboden door particuliere opleidingen die vaak grotendeels schriftelijk zijn of via e-learning plaatsvinden.
Op de website youchooz.nl vind je informatie over de opleidingen tot doktersassistent.
Als je als zij-instromer op zoek bent naar een flexibele opleiding die aansluit bij je huidige baan, gezin of mogelijkheden, kan de derde leerweg een goede uitkomst zijn. Dit onderwijsaanbod is flexibel.
Carrière
Wil je als doktersassistent carrièrestappen maken? Je kunt je (door)ontwikkelen!