Wetgeving zzp
De wetgeving over zzp’ers in Nederland is ontwikkeld om duidelijkheid te geven over arbeidsrelaties. Het doel is om werknemers te beschermen tegen schijnzelfstandigheid en tegelijk voldoende ruimte te bieden voor echte zelfstandigen. Hieronder wordt uitgelegd waar deze regels vandaan komen, hoe het Deliveroo-arrest hiermee samenhangt en waarom het handhavingsmoratorium stopt.
Informatief Webinar
Om zzp-doktersassistenten en hun opdrachtgevers goed te informeren over de veranderingen, is er door NVDA samen met de SBHZ een speciaal webinar georganiseerd. Dit webinar werd geleid door Elisabeth van den Hoogen. Aan tafel zat ook eerstelijnsjurist David Renkema om uitleg te geven over de regels voor verschillende beroepen. In het webinar werd gesproken over de VBAR, de Webmodule DBA en het einde van de handhavingsstop. Deze webinar is niet meer terug te kijken. Hieronder de meest gestelde vragen en antwoorden vanuit dit webinar.
Q&A - Webinar Ontwikkelingen ZZP inzet in de huisartsenzorg
Aan deze Q&A kunnen geen rechten worden ontleend.
Wat moet ik als ZZP doktersassistent nu doen?
Door het Deliveroo-arrest, de nieuwe wetgeving (VBAR) en het einde van de handhavingsstop in 2025, wordt het voor zzp-doktersassistenten in de huisartsenzorg steeds moeilijker om als zelfstandige te werken. Als hun werkzaamheden erg lijken op die van een werknemer, kan de Belastingdienst dit zien als een arbeidscontract. Daarom is het belangrijk dat zzp’ers en hun opdrachtgevers goed op de hoogte zijn van de regels en, als het nodig is, hun samenwerking aanpassen om problemen te voorkomen.
Hier zijn de belangrijkste punten over deze regelgeving:
1. Wanneer gaan de nieuwe regels in?
De Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties (VBAR) zou eerst eerder ingaan, maar door een uitstel van een jaar begint de handhaving pas op 1 januari 2025. Dit geeft zzp-doktersassistenten en opdrachtgevers de tijd om hun huidige samenwerking te bekijken en aan te passen.
2. Einde handhavingsstop
De handhavingsstop, die sinds 2016 geldt, stopt op 1 januari 2025. Vanaf dat moment gaat de Belastingdienst strenger controleren of zzp-constructies voldoen aan de regels, vooral om schijnzelfstandigheid op te sporen. Als de Belastingdienst een arbeidscontract vermoedt, kunnen ze boetes en naheffingen opleggen.
3. Geen boetes met terugwerkende kracht
De Belastingdienst zal geen boetes of naheffingen opleggen voor de periode vóór 2025, behalve als er sprake is van fraude of opzettelijke overtredingen. Dit betekent dat sancties alleen gelden voor situaties vanaf 2025.
4. Hoe voorkom je boetes en naheffingen?
Zzp-doktersassistenten en opdrachtgevers kunnen gebruik maken van de Webmodule DBA. Deze online tool helpt vast te stellen of er sprake is van zelfstandigheid of een arbeidscontract. Met de uitkomst van deze module kunnen opdrachtgevers aantonen dat de arbeidsrelatie voldoet aan de regels, wat boetes kan voorkomen.
5. Risico op herbeoordeling
Vanaf de invoering van de VBAR kan de Belastingdienst een arbeidsrelatie opnieuw beoordelen op basis van hoe er in de praktijk wordt gewerkt. Als het werk veel lijkt op dat van een werknemer, kan de Belastingdienst aannemen dat er een arbeidscontract is. Dan moet de opdrachtgever bewijzen dat er toch sprake is van zelfstandigheid.
6. Advies om op tijd actie te ondernemen
Het is belangrijk dat zzp-doktersassistenten en opdrachtgevers hun samenwerking vóór eind 2024 controleren en, als nodig, aanpassen. Juridisch advies inschakelen en de Webmodule DBA gebruiken kan hierbij helpen om problemen in de toekomst te voorkomen.
Zo kun je als zzp’er en opdrachtgever goed voorbereid zijn op de nieuwe regels.
Wat doet de NVDA voor de ZZP doktersassistenten?
De NVDA helpt doktersassistenten die als zzp’er willen werken door hen goed op de hoogte te houden van veranderingen in de wet. Ze geven informatie en advies, zodat doktersassistenten hun werk als zelfstandige goed kunnen doen.
De NVDA begrijpt dat de lange onduidelijkheid over de regels veel onrust heeft veroorzaakt. Daarom roept de NVDA de markt op om goed te kijken naar wat doktersassistenten die als zzp’er werken nodig hebben.
Hoewel de NVDA de ontwikkelingen rond zzp’ers volgt en de belangen van doktersassistenten verdedigt, neemt de vereniging zelf geen actieve rol in het zzp-debat. Wel blijft de NVDA beschikbaar om doktersassistenten te ondersteunen en te informeren.