Applaus voor de triagist! - NVDA

Applaus voor de triagist!

Als triagist op de huisartsenpost speel je een onmisbare rol in ons zorgsysteem. Veel van jullie combineren het werk als doktersassistent in de dagpraktijk met het dynamische en uitdagende vak van triagist. Hoog tijd dus om jullie inzet en toewijding extra te belichten en jou eens goed in het zonnetje te zetten!

Als je buiten de openingstijden van de huisarts zorg nodig hebt, is het de triagist die als eerste de telefoon opneemt. Zo ben je de reddingslijn die ervoor zorgt dat patiënten snel de juiste zorg krijgen. Dag en nacht, op meer dan 100 huisartsenposten door heel Nederland.

Zelf heb ik gelukkig nog nooit gebruik hoeven maken van de huisartsenpost, maar ik heb ontzettend veel respect voor jullie, de triagisten, die altijd klaarstaan voor iedereen die zorg nodig heeft. En die door het stellen van de juiste vragen precies kunnen inschatten wat de urgentie is om vervolgens ook nog te zorgen dat de zorg geboden wordt.

Onlangs heb ik me laten bijpraten over de grootste uitdagingen waar jullie dagelijks mee te maken krijgen. De hoge werkdruk werd vaak genoemd. Soms bellen er wel honderden mensen met de meest uiteenlopende klachten. Jullie moeten snel schakelen, vaak onder flinke tijdsdruk.

Daarbovenop komt dat mensen soms in paniek bellen vanwege een medische noodsituatie. Dat is natuurlijk begrijpelijk, maar helaas kan die paniek zich soms uiten in frustratie of agressie richting jullie, de triagisten. Het vraagt een enorme dosis geduld, communicatievaardigheden en vooral kalmte om elke situatie rustig en professioneel af te handelen. En terwijl je met de ene lastige beller bezig bent, staat de volgende alweer te wachten – ook die verdient dan weer je volledige aandacht.

Jullie verdienen dat extra applaus. Bedankt voor alles wat jullie doen!

Linde Gonggrijp,
Voorzitter NVDA

Reageren? Mail naar linde.gonggrijp@nvda.nl