Functieprofielen Doktersassistent verbeterd: Nieuwe functie in schaal 6 - NVDA

Functieprofielen Doktersassistent verbeterd: Nieuwe functie in schaal 6

Er is een nieuw functieprofiel Doktersassistent C in schaal 6 toegevoegd aan de Handleiding Functiewaardering Huisartsenzorg. De cao-partijen hebben hierover een akkoord gesloten. ‘De NVDA strijdt hier al jaren voor. We zijn erg blij met deze resultaten’, aldus NVDA-voorzitter Linde Gonggrijp. Naast de introductie van de functie Doktersassistent C wordt ter verduidelijking de SOH (Spreekuur Ondersteuner Huisarts) toegevoegd aan het bestaande functieprofiel Doktersassistent B.

De taken van doktersassistenten zijn zwaarder en uitgebreider geworden ten opzichte van voorgaande jaren. Doktersassistenten hebben een grotere verantwoordelijkheid door taakherschikking en complexiteit van de zorgvragen. Ook voeren zij meer medisch-technische handelingen uit tijdens eigen spreekuren, bijvoorbeeld als SOH (Spreekuur Ondersteuner Huisarts). Daarom is de functie van doktersassistent op dringend verzoek van de NVDA opnieuw bekeken en aangepast in de Handleiding Functiewaardering Huisartsenzorg.

Resultaten

De belangrijkste resultaten zijn:

  • Vaststelling nieuwe functie Doktersassistent C
    De invoering van de nieuwe functie Doktersassistent C is een erkenning van de steeds complexere taken en verantwoordelijkheden van doktersassistenten in de huisartsenzorg. Dit levert in bepaalde situaties ook verbeterde arbeidsvoorwaarden op. Een Doktersassistent C voldoet aan het takenpakket en de eisen die gesteld worden bij Doktersassistent B, plus een aantal aanvullende criteria. Voldoe je als Doktersassistent B aan de criteria, dan kom je in aanmerking voor een hogere beloning (in schaal 6).

 

  • Toevoeging van de SOH aan het bestaande functieprofiel Doktersassistent B
    De SOH is een doktersassistent met eigen taken en verantwoordelijkheden die zelfstandig patiënten beoordeelt tijdens een eigen spreekuur. Hiervoor volgt de doktersassistent de opleiding Spreekuur Ondersteuner Huisarts. Hoewel dit een verzwaring is van de functie, is de SOH’er geen aparte functie, maar een onderdeel van het bestaande functieprofiel van de Doktersassistent B. Ter verduidelijking worden deze specialisatie en de opleiding nu ook genoemd in het bestaande functieprofiel B.
    SOH’er zijn betekent dus niet dat je Doktersassistent C bent of in schaal 6 moet worden ingedeeld. Maar in combinatie met de andere criteria, kan het wel helpen om te onderbouwen dat je als doktersassistent mogelijk als Doktersassistent C in schaal 6 thuishoort.

 

Volgende stappen

De toevoeging van Doktersassistent C en aanpassingen SOH in Doktersassistent B komen in de Handleiding Functiewaardering Huisartsenzorg te staan. Met dit document wordt de inschaling bepaald van functies in de huisartsenzorg (huisartsenpraktijken en huisartsenposten) voor medewerkers die vallen onder de Cao Huisartsenzorg. Deze nieuwe versie van de handleiding gaat in op 1 september 2024.

Oproep

Doktersassistenten die op dit moment als Doktersassistent B zijn ingeschaald en voldoen aan de aanvullende eisen hiervoor, komen vanaf 1 september 2024 in aanmerking voor de C-functie en beloning in schaal 6. We roepen onze leden op om hierover het gesprek aan te gaan met de werkgevers. Mogelijk dat dit ook voor jou een hogere functie-indeling kan betekenen!
Zodra deze handleiding klaar is, lees je dat op de NVDA-website, op onze social media en in onze nieuwsbrief.

Online vragenuur

Wil je meer weten over het nieuwe functieprofiel Doktersassistent C in de Handleiding Functiewaardering Huisartsenzorg? En wat dit voor jou kan betekenen? Meld je dan aan voor het online vragenuur op dinsdag 24 september 2024 van 19.30 tot 20.30 uur.

Hier vind je meer informatie over dit vragenuur.